Lőkösháza külterület 08. hrsz számú útfelújítás

Kedvezményezett neve: Lőkösháza Község Önkormányzatainfoblokk23

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Külterületi helyi közutak fejlesztése - VP6-7.2.1.1-21

A projekt címe: Lőkösháza külterület 08. hrsz számú útfelújítás

Projekt azonosító száma: 3374598298

A szerződött támogatás összege: 29 581 320,- Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 95,00 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.10.01.

 

A projekt tartalmának rövid bemutatása:

A pályázat keretében fejleszteni kívánt út Lőkösháza külterületén a 08 helyrajzi számon található. Az út a 4444 j. közúthoz közvetlenül csatlakozik. Az egysávos, 3-5 méter széles, 610 m hosszú mezőgazdasági út jelenleg szórt köves, enyhén egyenetlen alappal rendelkezik.

Az út mellett jelenleg csapadékvíz elvezető árok egyik oldalon sem található, így a csapadékvíz elvezetése egyáltalán nem megoldott. Az út környezetében a csapadékvíz a zöldfelületen elszikkad. Az út mellett csak gyomnövényzet található. Az út a tavaszi, nyári, őszi esőzések, télen a hó miatt átázik, így csapadékos időben tehergépjárművel, mezőgazdasági járművel, illetve személyautóval nehezen járható. Száraz időben az útszakaszon magas a porszennyezettség. A meglévő forgalmi terhelés által támasztott igényeket hosszabb távon, fenntartható módon, az út jelenlegi állapotában nem tudja maradéktalanul teljesíteni.

Lőkösháza Község Önkormányzata a 08 helyrajzi számon található egysávos szórt köves alappal rendelkező külterületi utat szilárd burkolattal kívánja kiépíteni 610 m hosszon. Az út környezetében a csapadékvíz jelenleg a zöldfelületen elszikkad, a szilárd burkolat kiépítése után az út mellett szikkasztó árok kerül kiépítésre.

A tervezett út csatlakozik a 4444 j közúthoz annak 25+000 km szelvényében. Az útra a csatlakozásnál ki kell tenni az „Állj, elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát.

A fejlesztés hatására csökken a tehergépjárművek által felvert szálló por mennyisége, ugyanis jelenleg az út mellett elhelyezkedő köztemetőben a sírokat belepi a por, melynek eltakarítása az önkormányzat feladata.

Az út a tavaszi, nyári, őszi esőzések, télen a hó miatt átázik, így csapadékos időben tehergépjárművel, mezőgazdasági járművel, illetve személyautóval nehezen járható. Száraz időben az útszakaszon magas a porszennyezettség. A meglévő forgalmi terhelés által támasztott igényeket hosszabb távon, fenntartható módon, az út jelenlegi állapotában nem tudja maradéktalanul teljesíteni. Az érintett út nagy forgalmi terhelésnek kitett útszakasza a településnek. A külterületen élők a rossz útviszonyok miatt lassan, és nehézkesen tudják megközelíteni a települést, ezért részükről jogos fejlesztési igény, hogy az alapszolgáltatásokat könnyebben tudják elérni. Az útszakasz mellett található a Torm- Agro Kft. üzeme, mely mezőgazdasági bérszolgáltatásokat végez, melynek megvalósítása során jelentős átmenő forgalom képződik az érintett útszakaszon. (főként mezőgazdasági nehézgépjárművek és kamionok vonatkozásában). Az útszakasz forgalmi terhelését növeli továbbá, hogy számos családi gazdálkodó földterülete található az érintett úton, továbbá az erdészek is ezt az utat használják, hogy eljussanak az erdőbe.

A mezőgazdasági szereplők részéről igényként jelenik meg, hogy a szállítmányozásuk, a telephelyükre, földjeikre való kijutás gyorsabbá váljon, illetve a gépjárműveik amortizációs terhelését mérsékelje. A előzőekben leírtak alapján a külterületen élők, illetve mg.i vállalkozók részéről további igényként jelentkezett, hogy az érintett útszakaszon való közlekedést az időjárás ne befolyásolja, ezért szükségszerű az útszakasz vízelvezetésből fakadó igényeket kielégíteni, így a fejlesztést követően az út mellett szikkasztó árok kerül kialakításra. Az érintett út fejlesztésére gazdasági igény is mutatkozik, ugyanis a településen számottevő ember él mezőgazdaságból, akik ezt az útszakaszt használják mezőgazdasági teher szállításra és fontos számukra, hogy az útviszonyok ne akadályozzák meg őket a tevékenységükben.

logo2

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató