Az Adventi és Karácsonyi ünnepkör során kialakuló tüzek megelőzése

Az elmúlt években több esetben riasztották a karácsonyi ünnepi időszakban a tűzoltókat, az otthonokban, szociális intézményekben az adventi koszorún égő gyertyák, karácsonyfán elhelyezett csillagszórók, illetve meghibásodott elektromos karácsonyfadíszek okozta tüzekhez. Tekintettel a közeledő ünnepekre a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség felhívja a lakosság figyelmét az alapvető biztonsági szabályok betartására, a nyílt láng, valamint az elektromos árammal működő villamos berendezések, díszek tűzvédelmi szempontú megfelelő használatára.

 

  • 1. Az adventi koszorúkat helyezzék olyan felületre, amely nem éghető anyagú (pl. fém, vagy hőálló üveglap) és a közvetlen környezetébe se tegyenek lehetőleg más éghető anyagokat! A koszorúkon elhelyezett gyertyák alá tegyenek nem éghető anyagú szigetelő alátétet (fém talp)! Amennyiben lehetséges, részesítsék előnyben az elektromos (led-es) gyertyákat!

  • 2. Gyertyákat csak felügyelet mellett égessék a nyíltlángú világító eszközöket, mielőtt a helyiséget elhagyják, fújják el a lángot! (A tűzesetek jelentős részét az égve felejtett gyertyák okozzák!)

  • 3. Csillagszórókat, díszgyertyákat csak felügyelet mellett égessenek, használat után a gyertyákat oltsák el!

  • 4. Csak a tűzvédelmi előírásoknak megfelelő, megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkező elektromos üzemelésű lámpafüzéreket használjanak! A tanúsítvánnyal nem rendelkező villamos berendezések legtöbbször rossz minőségűek, komoly veszélyt jelenthetnek! A lámpafüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyják bekapcsolva!

  • 5. Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyék huzatos helyre! (égő gyertya elborulhat, a tűz tovább terjedhet)

  • 6. A villamos berendezések működtetéséhez használt elektromos hosszabbítók teljesítménye igazodjon az elektromos díszek teljesítményéhez. A hosszabbítók rendelkezzenek megfelelőségi tanúsítvánnyal.

  • 7. A gyertya, mécses égésekor ügyeljenek a kanóc hosszúságának helyes megválasztására! (ne legyen túl hosszú)

  • 8. A gyertyát, mécsest soha ne hagyják teljesen leégni!

  • 9. Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartson a közelben megfelelő eszközt (tűzoltókészülék, víz)!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató