Falugazdász tájékoztatója

A családi gazdaságokról szóló törvény kimondja, hogy 2021-től a mezőgazdasági őstermelők nyilvántartása közhiteles és nyilvános. Ennek eredményeképpen pedig az érintetti kör adminisztrációs terhei is csökkennek úgy, hogy 2021. január 1-től megszűnik a fizikai őstermelői igazolvány, ami helyett az őstermelőkről vezetett közhiteles nyilvántartásban lehet majd a vonatkozó adatokat megtalálni.

Mivel elektronikus alapon ezek az adatok hitelt érdemlően elérhetővé válnak, már nincs szükség a fizikai igazolványok használatára. A törvény által bevezetett másik jelentős változás, hogy megszűnik az őstermelői értékesítési betétlap érvényesítési funkciója. Így ha egy termelő az őstermelő nyilvántartásba felveteti magát, mindaddig őstermelő marad, míg valamilyen okból törlésre nem kerül. A változás következtében így már nem kell évente, március 20-ig felkeresni a falugazdászt az őstermelői jogviszony hosszabbítása miatt. Az őstermelőnek azonban a jövőben is kell vezetnie valamilyen alapnyilvántartást, ami lehet naplófőkönyv, pénztárkönyv, bevételi és költségnyilvántartás, a bevételi nyilvántartás, vagy a jövőben is megmarad erre a célra az értékesítési betétlap. Amennyiben az őstermelő a jövőben is betétlapon kívánja bevételeit nyilvántartani, úgy azt elektronikusan, vagy a NÉBIH, illetve a NAK honlapjáról letölthető formanyomtatvánnyal papír alapon, továbbá digitálisan is tudja teljesíteni. Ha valaki értékesítési betétlapot vezet, akkor arra az őstermelői terméket felvásárló, vagy a mezőgazdasági őstermelő jegyez be adatokat. Alapesetben a kifizetőnek kell bejegyeznie az őstermelőnek kifizetett összeget az őstermelő értékesítési betétlapjára. Kivétel ez alól, ha az őstermelő a kifizető által kiállított bizonylat kifizetőnél maradó másolatán aláírásával ellátva jelzi, hogy a kifizető által számára adott összeget saját maga írja be az értékesítési betétlapra, valamint hogy eltérő alapnyilvántartást vezet, és nem őstermelői betétlapot.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató